Per screeningstest vindt u op deze website meer informatie over de overeenkomsten, kwaliteitseisen, kwaliteitsborging, scholing en tarieven.Meer informatie kunt u vinden in het draaiboek

Structureel Echoscopisch Onderzoek (SEO)
Het Structureel Echoscopisch Onderzoek (SEO) richt zich op neuraalbuisdefecten (open rug, open schedel) en andere lichamelijk afwijkingen. In zowel het eerste als in het tweede trimester van de zwangerschap heeft een zwangere de keuze om het SEO te laten uitvoeren. Voor de uitvoering van het SEO gelden landelijk bepaalde kwaliteitseisen en dient een echoscopist aan bepaalde scholingseisen te voldoen. 

Het eerste trimester SEO (13 wekenecho)
Het 1e trimester SEO (ETSEO) is een medisch onderzoek, welke wordt aangeboden in het kader van een landelijke wetenschappelijke studie (IMITAS). Sinds 1 september 2021 kunnen zwangeren een ETSEO laten doen rond de 13e week van de zwangerschap. Lees meer op de site PNS van het RIVM.

Het tweede trimester SEO (20 wekenecho)
Het 2e trimester SEO (TTSEO) richt zich net als het ETSEO op  structurele (lichamelijke) afwijkingen van het ongeboren kind. Het TTSEO kan worden uitgevoerd tussen week 18+0 en week 21+0 van de zwangerschap, en bij voorkeur tussen 19+0 en 20+0 van de zwangerschap. Lees meer op de site van PNS van het RIVM.

Screening op down-, edwards- en patausyndroom
De screening op down-, edwards- en patausyndroom (resp. trisomie 21, 18 en 13) gebeurt met de NIPT. Informatie over de NIPT vindt u hier.

.

profiel 20w02 kopie